tesco-uvery-nahledCelostátní politika a ekonomika nečekaně zasáhla Prahu 10. Česká obchodní inspekce zjistila, že obří splátkové firmy Home Credit (patří Petru Kellnerovi) a Essex lhaly svým klientům a budou jim muset vrátit obrovské peníze. Home Credit se už léta snaží prodávat své předražení úvěry nečistým způsobem – kromě toho, že lže o výši RPSN, také maskuje svůj úvěr za slevovou kartu obchodů Tesco.

Home Credit i Essex, stejně jako všechny ostatní nebankovní splátkové firmy ale i banky a spořitelny, musejí podle zákona o spotřebitelském úvěru uvádět tak zvané RPSN.

Číslo RPSN započítává veškeré náklady na spotřebitelský úvěr a určuje, o kolik bude muset každý rok zaplatit dlužník navíc oproti částce, kterou si vypůjčil. Je to základní parametr, podle kterého si lidé vybírají mezi poskytovateli úvěrů.

Home Credit například uváděl za půjčku auta v ceně půl milionu korun přes 20 % RPSN, ale ono byl ve skutečnosti téměř 50 %. Jenom za poskytnutí úvěru chtěl 140 tisíc korun, zatímco obyčejné banky si říkají o několik tisíc korun za stejné služby.

Co to znamená pro Essox a Home Credit? Jestli celý případ dotáhne Česká obchodní inspekce do konce, lživé smlouvy se zruší (což jsou zřejmě všechny) a vztáhne se na ně úroková diskontní sazba České národní banky (za tu si ukládají komerční banky peníze u ČNB), budou se muset vrátit všechny poplatky spojené s úvěry a navíc splátkové společnosti dostanou dvacetimilionovou pokutu za klamání spotřebitele. Diskontní sazba se v minulých letech pohybovala od 0,05 % do 0,25 %, kdežto splátkové firmy úročily svým klientům v sazbě 10 až 20 %.

Celkově se tedy jedná o miliardy korun, které by měli nazpátek dostat oklamaní klienti a také stát.

tesco-homecredit-nahled

O tématu jsme psali již dříve:

Tesco nabízí svou Clubcard, Homecredit otevírá bránu do finančního pekla

Co si například koupil Petr Kellner z takto vydělaných peněz:

Hotel Praha v Dejvicích pomalu mizí

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *