Botič má pro vodáky dostatek vody jen výjimečně. Obvykle jen pár dní při rychlém tání sněhu na jaře (ne vždy se to podaří), při organizovaném vypouštění Hostivařské přehrady na podzim (pokud tomu nebrání stavení práce na potoce) a po obzvláště silných deštích. Taková situace právě nastala.

Voda v Botič během dnešního dne ovšem stoupla natolik, že lze splout na kajaku jen horní tok. Pod Hostivařskou přehradou je to již kvůli jezům, mostům a tunelům téměř nemožné. Riziko utonutí je tu příliš velké i pro velmi zkušené vodáky.

Horní tok se dá splout už od mostu Radějovice – Olešky. Tok je tady úzký, mělký a meandruje v lese. Až na případné padlé stromy a několik nízkých stupňů není nebezpečný.

Pod Osnicemi vtéká do Průhonického parku a protéká soustavou umělých jezírek a rybníčků. Tento úsek dělí vodopád pod silnicí na konci Labešského rybníku na dvě části. Další vodopád ukončuje rybniční část pod Průhonickým zámkem. Vjezd do průhonického parku na lodi není povolen, ale jednou za čas ho nějaký kajak nebo kanoe propluje bez zjevných následků na zdejší přírodě.

Klasika z Průhonic

Klasická štreka horního toku Botiče začíná pod mostem v Průhonicích. Potok se noří do lesa a mezi louky. Překrásně meandruje, koryto v těchto místech je jasné a jezy předvídatelné. Všechny lze splout po předchozí prohlídce, zda v nich nevězí nějaké překvapení, například padlý strom nebo velké kusy kamení, betonu či železa. V Křeslicích hned kousek za silničním mostem číhá velmi nízká lávka, před kterou je potřeba zastavit v rychlém proudu.

U Fantova mlýna pod Petrovicemi přijímá Botič zprava dost vody z Petrovického potoka. Kus za soutokem jsou sevřené v úzkém korytu nejprve kamenitý šikmý stupeň, poté dlouhá kamenná kaskáda protrženého jezu a nakonec po vplutí na klidnou hladinu Hostivařské přehrady ještě jez se sjízdnou propustí, pod kterou se dělá nepříjemný vodní válec.

Vodácký průvodce a video: Včerejší Botič na kajaku

Doporučujeme končit před vjezdem do přehrady v Edisonově ulici. Je tam malé parkoviště.

Na Hostivařské přehradě končíme!

Pod Hostivařskou přehradou je už riziko splutí příliš veliké. Možná se bude dát splouvat, až opadne největší voda. Teď to rozhodně nezkoušejte!

Po přepádlování přehrady je vhodné vystoupit na hráz po pravé straně a dlouze přenést kajaky pod betonový bazén, kam vytéká vody z přehrady. Následují Meandry Botiče do staré Hostivaře. není to nějak nebezpečný úsek, ale je třeba dobře a jistě ovládat loď. Místy se tu objíždějí stromy stojící v korytě z vodáckého hlediska na nejméně vhodných místech.

Překonáme dva menší jezy, podjedeme frekventovaný most u Selského dvora a dojedeme pod lávku pro pěší na Kozinově náměstí v Hostivaři. Zde doporučujeme končit. Dál už je proud velmi silný a hlavně po necelém kilometru přehrazuje tok vysoký jez Marcela uprostřed polí, kam se autem nedostaneme. Dál pak potok vtéká do hlubokého terénního zářezu a dostane se až k jezu u Záběhlického zámečku. Zde je nutno končit bezpodmínečně. Dál už voda teče umělým korytem mezi kamennými nebo betonovými zdmi a skrze tunely. Válce – zabijáci číhají pod několika vysokými stupni.

Zobrazit místo World of rivers. Světové řeky. na větší mapě

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *