tramvaj-vinohradska„Od začátku letošního roku je ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady plošně prováděn nutriční screening, jehož cílem je odhalit případy nedostatečně živených pacientů již během příjmu do nemocnice,“ informuje Vinohradská nemocnice.

„K malnutrici (nedostatečné výživě) může vést i nedostatečné množství přijímané stravy během pobytu v nemocnici.“

Zní to jako velmi závažný odborný problém. Podle našich zkušeností je to však většinou velmi jednoduché. Mnohé jídlo podávané v nemocnici je prostě nechutné a podávané ve velmi nevábné podobě.

Jíme na pokojích a v plastu

Na mnoha odděleních Vinohradské nemocnice se nestravuje většina pacientů v jídelnách, ale na pokojích. Je při tom jedno, zda jde o klasické ležící klienty, kteří nemohou chodit, nebo někoho kdo je v rekonvalescenci po menším zákroku, případně na pozorování.

Jídlo rozváží sestry na vozících v plastových poklopech. Zřejmě je to praktické, když mohou zaklopit do perforovaného tácu polévku v míse, hlavní jídlo na talíři a kompot v misce, ale chuti k jídlu to nedodá.

Jídelníček jako před půl stoletím

Také samotné jídlo není nic moc. Obvyklé jsou hrachová a fazolová kaše s uzeným, kližkový guláš, řídká polévka z pytlíku a populárná UHO (univerzální hnědá omáčka). K pití je čaj nejnižší kvality. Kdo nemusí, moc takové stravy a pití nepozře.

O čerstvé zelenině, dobře udělaném mase a nerozvařených bramborách mohou pacienti Vinohradské nemocnice jenom snít.

Pokud jsou mladí, silní a v nemocnici jen na pár dní, přežijí to. Staří, dlouhodobě nemocní a pacienti s podlomeným zdravím mají smůlu.

Radši si koupíme něco k jídlu

Neschopnost vyřešit hnusné jídlo, přiznává i vedení nemocnice: „…oddělení léčebné výživy zavedlo možnost výběr nadstandardní stravy. V praxi by ho mohlo využívat zhruba 45 procent hospitalizovaných pacientů.“

Průzkum mezi pacienty totiž ukázal, že 40 % z nich je ochotno připlácet za nadstandardní jídlo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *