Botič led Hamr

Události posledních dní ukázaly, jak zásadní roli může sehrát správné pojištění při zvládání následků živelných pohrom. Od poškození majetku přes ztrátu osobních věcí až po náklady na rekonstrukci.

Základem je pojištění nemovitosti nebo domácnosti.

Nemovitost nebo domácnost?

Pojištění nemovitosti se vztahuje na škody na samotné stavbě, jako jsou střecha, stěny či podlahy, a může zahrnovat také garáž nebo vedlejší stavby. Pojištění domácnosti pokrývá vybavení domu, jako je nábytek či elektronika.

V bytových domech je obvykle dům pojištěný sdružením vlastníků bytových jednotek, soukromým majitelem nebo obcí, které budova patří. Domácnost si pojišťuje každý majitel či nájemce sám. Často lze ušetřit spojením obou druhů pojištění v jedné pojišťovně.

Záplava není povodeň

„V případě škod způsobených vodou je důležité rozlišovat mezi pojištěním proti záplavám a povodním, protože pojišťovny tyto pojmy striktně rozlišují.

Záplava je následek průtrže mračen, tání ledů či jiného proudícího vodního zdroje. Povodeň znamená rozlití řeky nebo vodního toku z břehů. Kromě toho existuje i pojištění proti zatečení atmosférických srážek, které pokrývá situace, kdy voda pronikne do budovy v důsledku intenzivních dešťů, obvykle přes střechu nebo stěny. 

Pojišťovny při uzavírání smluv zohledňují, v jaké povodňové oblasti se nemovitost nachází. Každý si může ověřit povodňovou zónu své nemovitosti pomocí povodňové mapy na stránkách České asociace pojišťoven.

U pojistky platí ochranná lhůta 10 dní. Pojištění se vyplácí, pokud se pojistná událost stane nejméně deset dní po uzavření pojistky. V případě povodní tato lhůta chrání pojišťovny před vykuky, kteří by chtěli uzavřít pojištění až teprve v době, kdy se už voda valí ulicemi.

Čtěte také na DESÍTKA.cz: Jak nahlásit povodňové škody?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *