cyklopruh Topolová

Jsem fanoušek cyklistické dopravy. Jezdím často po městě na kole i na koloběžce. Hodně využívám městskou hromadnou dopravu. Proto mohu s plnou vážností říci, že nové cyklopruhy v Topolové ulici jsou nesmyslné.

cyklopruh Topolová
Cyklopruh je za pár měsíců vymazaný z asfaltu. FOTO: Kuba Turek

Odnikud nikam

Jednak začínají a končí vlastně nikde. Ve směru k obchodnímu centru Cíl se začíná v komplikované křižovatce s Karafiátovou a Maceškovou ulicí. Nad ní musí jet cyklista poměrně úzkou ulicí, která je pomalovaná piktogramy. Každý rozumný ovšem jede po chodníku (což je zákonem zakázané), protože zprava mu hrozí otevření dveří od řidičů zaparkovaných aut a zleva ho zblízka předjíždějí autobusy a auta, která nemají kam uhnout.

Dole směrem k nádraží Zahradní Město končí cyklopruh na semaforech u čtyřpruhové Švehlovy ulice se dvěma tramvajovými kolejemi uprostřed. Zde také každý cyklista odbočí na chodník, protože jízda po rychlé výpadovce na kole by se blížila pokusu o sebevraždu.

Auta jezdí v cyklopruhu

Navíc cyklopruhy v Topolové ulici jsou vyznačené přerušovanou čárou na asfaltu a nikoliv plnou čárou. Znamená to, že do nich mohou vjíždět auto podle svého uvážení. A využívají toho všechny autobusy, včetně nejkratších, i nákladní vozy. Ve směru nahoru si najíždějí do pruhu, aby se vytočili v prudké zatáčce zúžené ostrůvkem uprostřed vozovky a ještě k tomu omezené zpomalovacím prahem přes celou ulici. Ve směru dolů řežou zatáčku cyklistickým pruhem ze stejného důvodu.

Ochranný jízdní pruh pro cyklisty ve vozovce patří přednostně cyklistům. Přerušovaná čára však značí, že umožňuje do prostoru cyklopruhu vjezd i osobním automobilům za předpokladu, že neohrozí cyklistu. Není tedy povinné, aby automobily jezdily pouze mimo cyklopruh.

Značení rychle mizí

A po půl roce od vyznačení cyklistických pruhů už mizí čáry i symboly na asfaltu v místech, kde se odbočuje z Topolové ulice do Karafiátové a naopak se přijíždí z Maceškové. Už je pořádně nevidí cyklisté ani řidiči.

Není divu, protože zde řidiči aut a autobusů akcelerují, nebo ostře mění směr, případně obojí. To znamená, že jejich pneumatiky doslova gumují značení z vozovky.


Zobrazit místo Běžky a kola na větší mapě

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *