Xero boty

Krtkův svět postavil Josef Roušal načerno. Horní Měcholupy jsou tedy zaneřáděné jeho parkovištěm, zahradnictvím i zábavním parkem bez řádných povolení. Je to již čtyři roky!

Pražský Magistrát proto loni udělil milionovou pokutu. Josef Roušal se proti ní odvolal, ale Městský soud v Praze ji v minulých dnech potvrdil.

Les nelze oplotit

„Na pozemcích určených pro plnění funkce lesa provedl záměr uzavřeného zábavního areálu Krtkův svět s podmíněným vstupem v takovém rozsahu, že změnil využití tohoto území bez potřebného územního rozhodnutí,“ uvádí v rozsudku soudce Jaromír Klepš.

V dětském parku vybudoval desítky dřevěných atrakcí. Otevřel ho 2020 po první vlně pandemie covidu. Česká inspekce životního prostředí mu pohrozila, že za nedovolené úpravy lesa mu udělí pokutu až pět milionů korun, a tak park po několika měsících uzavřel.

Znovu ho otevřel 2021. Následně mu inspekce přikázala „ukončit škodlivou činnost“ a měl park okamžitě uzavřít. Vykácel mnoho stromů, porušil půdu při výstavbě vysokých plotů, vybetonoval chodníky, čímž zničil vrchní vrstvu půdy. Celý areál oplotil, ačkoliv les musí být veřejně přístupný.

Na Krtkův svět si Josef Roušal půjčil zhruba 10 milionů korun a musí je splácet.

Josef Roušal místním orgánům i médiím řekl, že obcházel zákony, ale nic jiného mu prý kvůli nevstřícným úředníkům nezbývalo. Pro Hospodářské noviny dokonce uvedl, jak konkrétně ohnul zákon ve svůj prospěch: „Využil jsem zákona, není tam oplocení, ale oplocenka. Oplocenka je pro lesní školky, já tam mám oficiálně lesní školku a jsou tam zasázené stromy, podél plotu se dalo nějaké roští, je to v souladu se zákonem.“

K České inspekci životního prostředí a pražskému Magistrátu se přidal místní stavební úřad. Areál postavil podle úředníků bez povolení. Když část povolení zpětně získal, stejně postavil něco jiného, než co měl schválené. Zcela mimo stavební řízení pak ještě postavil obrovské parkoviště před Krtkovým světem.

Další soud potvrdil pokutu ve výši 400 tisíc korun za vypouštění odpadních vod do volné přírody. Zábavní park není napojen na kanalizaci a čistička v zahradnictví na odpad nestačí.

Úřady poukázaly, že některé atrakce postavil pod dráty vysokého napětí nebo v ochranném pásmu plynovodu. Nebezpečí hrozí zvláště u vodních prvků a nadzemních konstrukcí.

U posledního soudu Josef Roušal odmítl, že by za vstup do lesa vybíral nezákonně vstupné. „Pokud jsem něco účtoval, bylo to za používání herních prvků,“ řekl a dodal, že s areálem už nemá nic společného, protože prý ho provozuje společnost, které ho pronajal.

„Nepochybujeme o tom, že v průběhu doby získal různá stavební povolení a kolaudační souhlasy. Ty se ale týkaly dílčích záměrů a nevztahovaly se na podstatně širší a komplexnější záměr stavby zábavního areálu,“ konstatoval soud. Pravomocné bude, až ho doručí účastníkům řízení.

Udal úředníka a ten si to nenechal líbit

Co bude následovat? Josef Roušal zaplatí milionovou pokutu a soudní výdaje, stavební úřad pomocí exekutora vymůže uzavření Krtkova světa.

Pikantní nádech celému příběhu dodává, že Josef Roušal podal na vedoucího stavebního úřadu Prahy 15 Vladimíra Ježka trestní oznámení pro požadování úplatku a Vladimír Ježek na Josefa Roušala pro křivé nařčení. Obě oznámení policie odložila.

První vlaštovka: odstraněný billboard

Prozatím se lokální občanské inciativě podařilo prosadit odstranění billboardu na kruhovém objezdu na křižovatce Hornoměcholupské a Milánské ulice. Reklama byla nelegálně umístěná a Josef Roušal za ní městu dlouhá léta nic neplatil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *