anabolika léky

V současné době se v odvětví látek zvyšujících výkonnost objevují selektivní modulátory androgenních receptorů (SARM). Tyto sloučeniny, navržené tak, aby selektivně cílily a stimulovaly specifické receptory v lidském těle, si získaly značnou pozornost sportovců, kulturistů a fitness nadšenců, kteří hledají legální alternativu k tradičním anabolickým steroidům.

Mezi různými SARM dostupnými na trhu se jako výrazný uchazeč objevil Ligandrol LGD-4033, často nazývaný Ligandrol. V tomto článku se dozvíte více o SARMs, odhalí jejich vlastnosti, deklarované výhody, potenciální rizika a rostoucí diskusi, která jejich užívání obklopuje.

Co jsou to SARMs?

SARM neboli selektivní modulátory androgenních receptorů jsou skupinou látek, které jsou navrženy tak, aby interagovaly se specifickými androgenními receptory v lidském těle a aktivovaly je. Na rozdíl od tradičních anabolických steroidů, které mohou ovlivňovat širokou škálu androgenních receptorů, jsou SARM navrženy tak, aby byly vysoce selektivní. To znamená, že se primárně zaměřují na určité tkáně, jako jsou svaly a kosti, zatímco minimalizují interakce s jinými orgány, jako jsou játra a prostata, nebo se jim vyhýbají.

Hlavní kouzlo SARM spočívá v jejich potenciálu poskytovat některé výhody zvyšující výkonnost, které jsou spojeny se steroidy, včetně růstu svalů a zvýšení hustoty kostí, bez často závažných vedlejších účinků. Proto SARM upoutaly pozornost sportovců, kulturistů a jednotlivců, kteří hledají alternativní přístupy k optimalizaci své fyzické výkonnosti a vzhledu, i když v mezích zákonnosti a zdravotních hledisek.

To však neznamená, že jsou SARMs kompletně bez vedlejších účinků. Jelikož jsou podávány orálně, jedná se tak o jistou zátěž na játra a je doporučováno jejich úžívání doprovázet pravidelnou péčí o játra, například užíváním běžných látek podporujících funkci jater. Mezi tyto látky patří například ostropestřec, který naturálně podporuje játra. Vedlejší účinky těchto látek jsou tedy při nízkém dávkování menší než u injekčních anabolických steroidů (mimo účinky na játra), avšak téma vedlejších účinků anabolik a podobných látek je velmi individuální a na každého má jiný dopad. Proto doporučujeme udělat si podrobný průzkum a nebo se poradit s odborníkem.

SARMs nebo anabolické steroidy?

Na tuto otázku je těžké jednoznačně odpovědět. Je důležité si stanovit cíl, který za užíváním těchto látek vidíte. Pojďme si tedy shrnout pár informací pro alespoň obecnou odpověď na tuto otázku. Spoustu anabolických steroidů je podáváno injekčně a tedy nemusí mít tak značnou zátěž na játra jako orálně podávané SARMs, ty jsou více selektivní, a tak mohou ovlivňovat pouze určité tkáně.

O SARMs někteří kulturisti a lidé se zkušenostmi o jejich užívání tvrdí, že se jedná o krátkodobý efekt a užívají je např. před závody pro pár procent výkonosti navíc a poté jejich užívání vysadí – preferují tedy injekční anabolika, která nezatěžují tolik játra a jsou vědecky zkoumány mnohem delší dobu než relativně nové SARMs.

Další aspekt, na který se bude spoustu lidí zcela logicky ohlížet je legalita SARMs. Jak jistě víme tak anabolické steroidy jsou zákonem omezené či zakázané. SARMs jsou na trhu běžně dostupné pro vědecké účely a koupit si je může téměř kdokoli, o toho se také odvíjí jejich cena, která může být o dost vyšší. Např. látka zvaná Ligandrol LGD4033 je běžně dostupný a je mnohokrát vyzdvihován díky jeho efektivitě, orálnímu podání a žádnými nebo minimálními vedlejšími účinky.

anabolika léky
SARM jsou selektivní modulátory androgenních receptorů. FOTO: Biaxol

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *