mercedes nosič

Tak zvaná koule za auto je velmi praktické zařízení, na které lze připojit vozík či přívěs nebo navěsit nosič pro téměř jakékoliv náklady.

Osobní auta či dodávky na něm tahají stavební materiál, nářadí, drobnou zemědělskou techniku, ale také převážejí nová či naopak nepojízdná auta, dopravují na nich motocykly. Slouží pro tažení speciálních přívěsů, jakou jsou třeba grily na velké party, kiosky na mobilní prodej jídla, zmrzliny a cukrovinek na poutích. Pro univerzální použití dodejme i pár kuriozit – v přívěsech za koulemi se vozí složené horkovzdušné balony, obytné karavany, skleněné tabule nebo třeba koně na dostihy.

Pro soukromé využití se na koule nejčastěji připevňují nosiče bicyklů a elektrokol.

Německý e-shop Rameder se specializuje na tažná zařízení a v Evropě patří v tomto sortimentu mezi největší. Prodává koule s doplňkovou výbavou nejen v Německu a dalších západních zemích, ale také v české pobočce. Nabízí výrobky od renomovaných značek autopříslušenství:

  • Brink
  • GDW
  • Oris
  • Thule
  • Westfalia
  • Autohak
  • MVG
mercedes auto
Nosič na kola je připojený k tažnému zařízení Mercedesu. FOTO: Mates

3 základní typy

Na každé vozidlo se dá namontovat tažné zařízení jednoho ze tří typů – pevné, odnímatelné nebo sklopné.

Nezapomeňte, že pokud závěsné zařízení za jízdy nevyužíváte, máte ze zákona povinnost jej z vozidla odmontovat. Důvodem je bezpečnost ostatních účastníků silničního provozu.

Pevné tažné zařízení

Pevný bajonet je v podstatě bezúdržbový a na autě vydrží po celou dobu jeho životnosti. Nabízí vysokou pevnost za nejnižší cenu. Používají ho všichni, kteří kouli využívají denně nebo velmi často.

Pevná koule se ovšem hůře demontuje, pokud ji dlouho nebudete potřebovat. Je třeba si také zvyknout, že při parkování a couvání bez připojeného vozíku či nosiče je potřeba více prostoru za zadním nárazníkem automobilu. A při nechtěném nacouvání do jiného auta, koule způsobí daleko větší škody, než když se jen první vůz opře o druhý.

Tažné zařízení s horizontálním bajonetem

Horizontální bajonet lze snadno namontovat i odmontovat. Není k tomu potřeba žádné nářadí. Je tedy vhodné pro řidiče, kteří vozík či nosič připevňují na kouli jen občas a spíše nahodile, než pravidelně.

Nevýhodou je, že mechanismus částečně vyčnívá zpod karoserie auta. Není to tedy příliš elegantní řešení. Ovšem jednoduchost ho předurčuje k montáži na praktická vozidla, která se kupují spí kvůli svému účelu než jako módní doplněk řidiče či řidičky.

Tažné zařízení s vertikálním bajonetem

Vertikální otočný bajonet představuje technicky nejpokročilejší odnímatelnou kouli. Pokud ji demontujete, není tažný mechanismus na automobilu vůbec vidět. Navíc ji lze dovybavit zámkem, který zlodějům velmi ztíží případný pokus o krádež připojeného vozíku nebo nasazeného nosiče.

Za to si ovšem zákazník připlatí. Tažné zařízení s vertikálním bajonetem je nejdražší ze všech tří typů na trhu.

mercedes nosič na kola
Koule za autem vydrží skoro všechno. FOTO: Mates

Nakonec dodejme, že ne každý model tažného zařízení je možné namontovat na jakékoliv auto. V obchodě je proto třeba uvést, jaký model automobilu vlastníte a případně v jakém roce byl vyroben. Pokud budete mít při ruce velký technický průkaz, ulehčí vám to přesný výběr.

Montáž tažného zařízení a zápis do technického průkazu

Tažné zařízení je poměrně jednoduché zařízení. Musí se ale namontovat přesně a spolehlivě. V tom spočívá jeho bezpečnost během provozu.

Pro zkušeného kutila s vlastním nářadím nebo řemeslníka není montáž koule na podvozek auta žádná raketová věda. Podle návodu to zvládne bez potíží. Následně je ovšem potřeba nechat namontované tažné zařízení prohlédnout na stanici technické kontroly, kde prověří, že je vše správně zapojeno. Jejich potvrzení se předá dopravnímu inspektorátu, kde tažné zařízení zapíší do velkého technického průkazu vozidla.

Kdo nedisponuje dílnou, nářadím a řemeslnými znalostmi, zajede s vozidlem do autoservisu. Nejen že automechanik namontuje tažné zařízení, ale zároveň správně zapojí zásuvky. K tomu rovnou vystaví montážní list pro dopravní inspektorát.

Nejběžnější postup je, že si zákazník vybere v e-shopu nebo specializovaném obchodu tažné zařízení přesně podle svých potřeb – roli hraje konkrétní model automobilu, plánované využití tažného zařízení a také cena. Poté si ho nechá namontovat ve specializovaném autoservisu.

Mercedes v potoce auto kola
Nosič na kola připevněný ke kouli na Mercedesu se uplatní i v terénu. FOTO: Mates

Technické údaje

Svislé zatížení je síla působící na kulovou hlavici kolmo seshora. Je uvedena na typovém štítku.

Přípojná hmotnost odpovídá nejtěžšímu nákladu, který lze přes tažné zařízení připojit. Neplést s přípojnou hmotností, kterou uvádějí výrobci automobilů.

Užitečné zatížení konstrukce odpovídá síle oje. Je uvedeno na typovém štítku.

7pólová přípojka elektřiny je zastaralá elektrosouprava, která se stále používá k tahání malých přípojných vozíků. Její výhodou je nízká ceny. Použití pro nosiče jízdních kol není ze zákona povoleno, protože neumožňuje připojení brzdových světel.

13pólová přípojka elektrosoupravy odpovídá aktuálním standardům v autoprůmyslu. Bezvýhradně se využívá u karavanů, koňských přívěsů a dalších velkých připojených vozidel. Nabízí zamykací systém, vnitřek chráněný proti vodě a brzdová světla. Téměř všechny 13pólové elektrosoupravy nabízejí možnost dodávky energie do tažného zařízení a také do přívěsu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *