mares-pavel

Pavel Mareš. FOTO: KDU-ČSL

Tiskový mluvčí Prahy 10 Vít Novák se neudržel a na Facebooku vystoupil ze své neutrální role. Napadl zastupitele Pavla Mareše a součástí jeho útoku byla otázka: „Mohu se zeptat na vaše pracovní výstupy v rámci vaší funkce za posledního půl roku? Ptám se coby klient Plynárenské.“ Přečtěte si plnou verzi odpovědi Pavla Mareše na Facebooku:

INFO: Pražská Plynárenská Holding je městská firma zajišťující distribuci plynu v hlavním městě Praze. Firma vydělává každý rok několik set milionů korun. Její hospodářské výsledky a další povinné údaje jsou k přečtení v obchodním rejstříkuPavel Mareš je členem dozorčí rady, kterého do firmy dosadila Praha. Zárove?? je opozičním zastupitelem v Praze 10 za KDU-ČSL a potažmo sdružení VLASTA.

Pracovními výstupy u kontrolní činnosti člena dozorčí rady myslíte co? Kontroluji, dohlížím jako jeden z členů dozorčí rady na činnost představenstva. Výstupy se chlubit nemohu, neb jsem vázán smlouvou a mlčenlivostí, jež je v ní obsažena. Ale existují zápisy, kde je velmi podrobně popsáno nač se ptám a jakou odpověď dostávám. V pravidelných termínech je publikována výroční zpráva. 

Trochu vás uvedu do věci.

Nejprve k předmětu činnosti PPH a. s. Jde o správu majetkových účastí právnických osob holdingu, tedy PP a. s. Cílem PPH je zefektiv??ování této správy. Na jednáních dozorčí rady průběžně sledujeme vývoj hospodaření společnosti PP, hodnotíme aktuální události a příležitosti a roli představenstva v nich. Doptáváme se, zkoumáme motivace, opatrnost a oprávněnost jednotlivých kroků představenstva. 

Stále se řeší ekonomické dopady scelení majetkového podílu hl. m. v PP a v PPH (refinancování). Dále efektivita marketingu, cenová politika a vztah k zákazníkům, postavení společnosti na energetickém trhu (v Praze velmi složité konkurenční prostředí), specifičnost plynárenství jako regulovaného odvětví zvláště v Praze atd.

Účastním se jednou za 2 až 3 měsíce jednání dozorčí rady a připravuji se na ně pravidelným individuálním studiem zápisů představenstva v kanceláři PPH. (Představenstvo se schází častěji, řeší věci operativně).

K penězům. 

1. Dozorčí rada dohlížela a kontrolovala, jak se PPH podařilo výrazně snížit finanční závazky vyplývající z úvěru daného konsorciem bank společnosti PPH v r. 2014. (Podrobnosti ve výroční zprávě nejpozději o prázdninách.) 

2. Dozorčí rada dohlížela nad tím, aby se podařilo zvýšit dividendu, která jde ze zisku PPH a PP hlavnímu městu. (Podrobnosti opět ve výroční zprávě nejpozději o prázdninách). Neboli – to, co na koncových zákaznících Plynárenská vydělá, směřuje zpět občanům hl. m. Záleží jen na politické reprezentaci, kam peníze umístí.

3. Své odměny netajím. Celého svého podílu na zisku (tzv. tantiém) se zříkám a budu to dělat i nadále ve prospěch organizací zřizovaných hlavním městem, případně neziskových organizací, které s hl. m. úzce spolupracují.

Čtěte na DESÍTKA.cz k tématu:

Polemika: Co je obskurní?

Politici si rozebrali městské firmy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *